Intre schooling si unschooling

19 03 2009

Azi m-a lasat masca fatuca. Pentru prima data am inceput sa iau in considerare serios varianta homeschooling-ului sau a unschooling-ului.

Azi a fost la ea la gradinita „book fair” de unde i-am luat niste carticele „discovery”, perfect constienta fiind ca sunt facute pentru copii mai mari . La un moment dat, in cursul dupa amiezii a spus ceva de pinguini. Nu stiu de ce, de unde,si in ce fel s-a gandit ea fix la pinguini. Oricum, intre cartile luate era si una care se referea exact la pinguini. I-am aratat-o. A fost extraordinar de interesata de ea. Bineinteles ca nu i-am citit textul de acolo, ar fi plictisit-o maxim, dar i-am povestit….uite asta e banchiza, asta e ghetarul…uite , vezi cum sta si sub apa? Asta e balena ucigasa , asta foca leopard etc. I-am facut o demonstratie de cum merge pinguinul, si cum isi poarta oul (o minge) pe picioare. Si al naibii ou ca se rostogolea peste tot si copilul  nu mai putea de ras! Dupa care am cautat pe youtube clipuri cu pinguini…ce mai, a fost o pinguinofest azi la noi! 😀

Nu mi-am dat seama cat de fascinata a fost de ei decat cand i-a refuzat lu’  tac-su i nvitatia de a merge sa se spele pe dinti! Am ramas masca! Eileen sa refuze balaceala?! WAW!!!

Si la culcare, era atat de absorbita de carte incat nici nu l-a bagat in seama pe tac-su care a venit sa o pupe de noapte buna.

Evident ca poimaine  (sambata) o duc la acvariu.   Acum 3 saptamani cand am fost nici nu s-a uitat la ei. Ceva imi spune  ca de data asta o sa fie altfel.

Deocamdata Eileen stie ca:

-pinguinu tlebuie sa aiba glija, sa nu-l pape foca (leopard)

– pinguinu  se ta pe tobogan (pe gheata)

-pinguinu tine oul pe picioare

-balena ucigasa papa pinguini

-pinguinii papa peste

Io zic ca pentru o dupa amiaza e suficient 🙂

 

Concluzie: Nu forta copilul sa invete ceva la un moment dat. Fii pe faza cand e el pregatit si arata interes!

Reclame

Acțiuni

informatie

2 responses

13 01 2010
Alexandra

Draga Andreea, scuze ca am dat accept asa de tarziu. Iti multumesc pentru aprecierea ta si da, asa e, sistemul de invatamant romanesc si nu numai e o mare porcarie. Din fericire am avut posibilitatea sa o feresc pe Eileen de influentele lui. Sper intr-un viitor mai bun pentru ea, asa ca inchei aici Capitolul Thailandez al vietii mele si voi deschide cartea la pagina despre Viata mea in The Land Down Under.

5 01 2010
Andreea

Mi-a plăcut foarte mult povestirea ta și cred că asta e esența educației: satisfacerea curiozității înnăscute a copilului față de lumea înconjurătoare. Însă câți părinți și profesori cred în această curiozitate? Câți au răbdare și cultivă interesele copiilor?
Cred că majoritatea nu au încredere în copii și, din dorința foarte frumoasă de a-i pregăti pentru viață, le bagă pe gât informații și se miră când sunt scuipate. Fiecare ființă umană, încă din primele momente ale nașterii are nevoie de libertate, de respect și de autonomie. Aceste nevoi sunt cu atât mai importante în cazul învățării, proces complex și fragil, complet dependent de starea psihică a individului.
Sistemul educațional românesc (dar și din alte țări) nu ține cont de nevoile reale ale copilului și pornește de la o viziunea distorsionată asupra copilului, a dezvoltării sale, a procesului de învățare și a inteligenței. Prin urmare, dacă aș fi părinte aș căuta o alternativă: fie o școală/grădi democratică sau liberă, fie homeschooling-ul, care, așa cum ai arătat, funcționează de minune.
Vă doresc multe alte aventuri frumoase în lumea cunoașterii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: